• Härmästä Hämeenlinnan Herra

Sarjakärki HJS ei kyennyt tällä kaudella ottamaan pistettäkään Härmältä, joka vei nimiinsä myös kauden toisen paikallisottelun. Jännittävä ottelu päättyi Härmän 2-1 (1-0) -voittoon ja sankariksi nousi Prince Mokuma, joka iski voittomaalin seitsemän minuuttia ennen täyttä aikaa.

Härmän päävalmentaja Matti Hiukka ryhmitti miehistönsä eiliseen otteluun 4-3-3 -muotoon. Etukäteen spekulaatiota kahvipöydissä aiheuttanut toinen toppari herätti varmasti osaltaan ihmetystä niin yleisössä kuin vastustajassa, sillä Tommi Ijäksen parina hääri joukkueen tämän kauden tehokkain pelaaja, hyökkääjä Pietari Palomäki.

-Oikeastaan se oli minulle siinä vaiheessa selvää, kun Topinoja sai neljännen kortin Tampereella, että ”Pietu” tulee pelaamaan topparin tontilla. Ei ollut epäilystäkään, etteikö se hänen toimestaan hoituisi. Puoltoista tuntia ennen peliä hän sai tietää, että pelaa topparina, niin vähän siinä ilme hetkeksi muuttui, mutta sitten alkoi täysi keskittyminen siihen ruutuun. Tämä on osoitus siitä miksi Pietu on joukkueen kapteeni. Hän ottaa aina oman edun pois ja pelaa täysin joukkueelle ja hyvin pelasikin. Esimerkillistä toimintaa, Hiukka avaa valintaansa.

Ottelun ensimmäinen jakso oli pitkälti Härmän. HJS tuntui olevan ihmeissään valmentaja Hiukan taktisista valinnoista ja valkopaidat olivat pelinrakentelun suhteen pitkään sormi suussa. Kuten ensimmäisessäkin kohtaamisessa, myös eilen HJS:n toppari Markus Joenmäki sai erityishuomiota, tällä kertaa Juuso Lindroosilta, joka jaksoi tunnollisesti estää Joenmäen vaarallisen avauspelaamisen. Ottelun ensimmäinen jakso sujuikin kokolailla Hiukan ja joukkueen suunnitelmien mukaan.

Ensimmäisen jakson paras pelaaja oli HJS-maalivahti Ville Kalervo, joka piti joukkueensa mukana ottelussa ottaen monta laadukasta torjuntaa. Ensimmäisen huipputorjuntansa Kalervo otti jo viiden minuutin jälkeen, kun Ahmed Mohammed pääsi yrittämään loistopaikasta, mutta Kalervon reaktiotorjunnan myötä Härmä sai vain kulmapotkun. Ottelun ensimmäinen maali syntyi 13 minuutilla. HJS:n alakerta oli yllättävänkin epävarma etenkin avausjaksolla ja räikeitä virheitä tuli paljon. Yhden niistä Härmä onnistui hyödyntämään, kun Mohammed pelasi vielä hyvästä vetopaikasta epäitsekkäästi Aaro Forssille, joka pääsi siirtämään pallon läheltä sisään.

Aaro Forss on siirtänyt Härmän juuri 1-0 -johtoon.

24 minuutilla nähtiin yksi ottelun hienoimmista yksilösuorituksista, jonka esitti Härmän laitapuolustaja Giscard Mosamete. Mies luki omalla kenttäpuoliskolla tilanteen hyvin ja lähti hirvittävällä vauhdilla itseluottamusta uhkuen hakemaan syötönkatkoa, jossa myös onnistui. Vauhti oli kova myös ylöspäin mentäessä ja pitkän nousun päätteeksi Mosamete pääsi aina vetopaikalle asti, mutta vierasjoukkue pääsi blokkaamaan laukauksen. Seuranneesta kulmapotkusta HJS:n alakerta teki jälleen outoja virheitä, mutta tällä kertaa se ei kostautunut takaiskuna, sillä Härmän yritys painui sivuverkkoon. Virheet jatkuivat minuuttia myöhemmin, mutta taas Kalervo oli mies paikallaan ottaen huipputorjunnan. 28 minuutilla Kalervo ei enää ehtinyt saamaan käsiään Mohammedin laukauksen tielle, mutta tolppa pelasti HJS:n.

Vahva painostus ei kuitenkaan tuottanut lisämaalia ja HJS pääsi hiljalleen peliin sisään. 31 minuutilla Eetu Tapanainen yritti laukoa pallon boksin rajoilta sisään, mutta se sujahti yli. 35 minuutilla oli sama mies asialla, tällä kertaa päällään, mutta nyt oli Härmän vuoro saada nauttia pelastavasta tolpasta. Jakson loppuhetkillä HJS sai painetta Härmän päähän, mutta uhrautuva puolustus ja maalivahti Eero Viljanen hoitivat Härmän taukojohdolle.

-Lähtökohta oli hyvin selkeä. Tiedettiin millä ryhmityksellä HJS pelaa ja miten ne haluaa pelata. Siihen laadittiin suunnitelma ja sitten tietenkin aina toteutus on avainasemassa sen jälkeen. Nyt kun laiturit on lähtenyt, niin on vähän muokattu ryhmitystä kentällä ja pelaajat on aika nopeasti uuteen ryhmitykseen päässyt sisään. Ehkä sekin vähän pääsi jollain tapaa HJS:aa yllättämään, Hiukka sanoo.

-1-0 -tilanteessa oli vielä huippupaikkoja 4-5 kappaletta, mistä olisi voinut lisäosumiakin tehdä. HJS sai puoliajan loppupuolesta paremmin kiinni ja muutaman paikan luotua. Syöttövalinnat oli aika heikkoja ekan jakson lopussa, luovuttiin pallosta liian nopeasti ja oltiin koko ajan vähän puolustuasemissa. Pelissä tulee aina heikompia vaiheita ja silloin pitää pystyä hoitamaan puolustuspelaaminen kunnolla, Hiukka tietää.

Forss aiheutti ensimmäisellä jaksolla päänvaivaa nopeudellaan HJS-puolustukselle

Toinen jaksoi alkoi räväkästi. 47 minuutilla HJS:n kapteeni Otto Ojala repi itselleen varoituksen ja seuranneen vaparin jälkitilanteesta Joni Lindroos pääsi tällämään voimalla hyvän laukauksen kohti HJS-maalia, mutta jälleen kerran Kalervo onnistui torjumaan. Laukaus oli kuitenkin niin kova, ettei sitä saanut liimattua ja paluupalloon ehti ensimmäisenä Valtteri Kaarna, mutta sekin yritys jäi Kalervon käsiin.

49 minuutilla HJS:n ilta synkkeni, kun Ojalalle nostettiin nopeaan tahtiin toinen keltainen ja mies lähti sen myötä aikaiseen suihkuun. Yhden miehen vajaus ei kuitenkaan näkynyt HJS:n otteissa toisella jaksolla, vaan pallonhallinta oli vahvasti valkoisilla. Härmä ei toisella jaksolla päässyt pitkään aikaan hyökkäyksiin, vaan joutui keskittymään puolustuspelaamiseen, joka hoidettiin mallikkaasti.

HJS rummutti paikoin sarjatulta keskitysten muodossa, mutta Härmä selvitti nämä järjestäen. Boksissa HJS jäi jalkoihin, joten vieraat yrittivät aktiivisesti myös kaukolaukauksia, mutta niitä blokattiin kovalla prosentilla ja uhrautuvasti, kuten esimerkiksi Ijäs 65 minuutilla, joka pysäytti nupillaan Jere Suomalaisen kovan laukauksen. Ne laukaukset, joita Härmä ei ehtinyt blokkaamaan, painuivat muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta yli tai ohi. Kohti tulleet koppasi Viljanen aina 80 minuutille asti, jolloin HJS pääsi tasoihin. Toppari Markus Joenmäki nostettiin hyökkäyksen tueksi ja mies pääsi puskemaan laadukkaan keskityksen Viljasen käsien kautta sisään, 1-1.

Takaiskuun asti Härmä oli lähinnä kyttäillyt vastaiskuja, joista ei oikein tullut mitään aikaiseksi. Nyt oli kuitenkin aika taas hyökätä ja Härmä siirtyikin pian takaiskusta uudestaan johtoon. Vilppu Leinonen nousi hyvin hyökkäyksen tueksi ja häntä jouduttiin rikkomaan aivan boksin rajoilla vasemmalla laidalla. Pallon taakse asettui erikoistilanteista vastannut Valtteri Kaarna, jonka upea pallo löysi takatolpalta Prince Mokuman ja nuorukainen siirsi Härmän uudestaan johtoon.

Valtteri Kaarna odottaa kuvan ulkopuolella, että joukkue on valmiudessa vapaapotkuun...

... ja Prince Mokuma siirtää sen sisään iskien ottelun voittomaalin

Siitä johdosta Härmä ei enää luopunut. HJS lähti jälleen jahtaamaan kovaa tasoitusta ja nosti miehiä ylös kunnolla. Pari minuuttia Mokuman maalin jälkeen pääsi HJS:lta yrittämään pirteästi vaihdosta kentälle tullut Mika Jussila, mutta painava laukaus suuntautui liiaksi kohti Viljasta, joka onnistui torjunnassa. Sen jälkeen HJS ei enää paikkoja saanutkaan aikaiseksi, sillä Härmä pelasi fiksusti ja kypsästi aina lisäajan neljännelle minuutille asti, jonka jälkeen raikui päätösvihellys. Lopussa etenkin Kaarnan pelaaminen oli jalkapallotaidetta parhaimmillaan ja 20 vuotiaan keskikenttämiehen otteista paistoi silmitön rauhallisuus ja itsevarmuus.

Viimeisten minuuttien aikana Härmälle nostettiin vielä kolme varoitusta. Ensin 88 minuutilla Giscard Mosamete rikkoi fiksusti ja katkoi HJS:n vaarallisen hyökkäyksen. Minuuttia myöhemmin voittomaalin laukonut Mokuma esti HJS:aa antamasta vapaapotkua nopeasti ja sai tempustaan varoituksen. Se oli Mokuman neljäs varoitus, joten mies on pelikiellossa JanPaa vastaan. Lisäajan neljännellä minuutilla Härmä-vahti Eero Viljanen otti vielä kaiken aikansa asetellessa palloa vapaapotkuun. Kortti ilmaan, sitten pallo ilmaan ja siinä samalla päätösvihellys.

Toisen jakson vetäytyminen oli Härmältä tietoinen valinta. Otto Ojalan punainen kortti ei suunnitelmia muuttanut, vaan pyrkimyksenä oli pelata nopeaa suunnanmuutospeliä ja pitää alakerta tiiviinä. Kauden kummatkin paikallisottelut oli Härmältä taktisesti erittäin hyviä otteluita. HJS:n vahvuusalueet syötiin minimiin ja valkopaidat pakotettiin hyökkäyspäässä epämukavuusalueelle. Lisäksi kummassakin ottelussa pelaajiston asenne oli timanttinen ja tuntui, että härmäläisillä oli kovempi halu voittaa ottelut.
       -Kyllä ne pysyi vaarallisilta sektoreilta pois ja se oli ajatuskin, vaikka ylivoimalla pelattiinkin. Siinä on aina omat riskinsä, että jos lähdetään liian innokkaasti hyökkäämään yhden ylivoimalla, niin tasapaino kentällä pettää. Toinen jakso oli hyvä osoitus siitä, että kurinalaisuus ja tasapaino säilyi suurimmaksi osin. Pelattiin edelleen puolustuspelaamisen kautta ja tilanteenvaihdoissa olisi ollut enemmänkin tilaa, jos olisi jalkoja riittänyt ylöspäin, mutta hyökkäyskolmikko teki jo kovan työn alle ennen loppua, ”Bägi” toteaa.

Matias Caven ja Vilppu Leinonen taistelivat pallosta sateisella kentällä paikallisottelun hengessä.

Kautta on jäljellä kolme ottelua ja niihin Hiukalla on selvä tavoite. Eilisen voiton myötä Härmällä on kasassa 31 pistettä.
       -Tavoite on ottaa 40 pistettä kasaan. Eilinen osoitti, että voidaan voittaa kenet tahansa, mutta jos halutaan pelata ensi kaudella kärkisijoista, niin tämä taso pitää pysyä viikosta ja ottelusta toiseen. Potentiaalia siellä on, jokainen on sen nähnyt. Olemme pelanneet nyt neljä puoliaikaa 4-3-3 -systeemillä, joista kolme puoliaikaa on ollut hyviä ja se on ollut hienoa heittäytymistä joukkueelta. Oikotietä ei kuitenkaan ole, vaan kovaa työtä pitää jatkaa.

Härmän avaus

Härmän vaihdot
    57min Ahmed Mohammed vaihtoon – Juho Nordström kentälle
    75min Joni Lindroos vaihtoon – Kaarle Keskitalo kentälle
    82min Aaro Forss vaihtoon – Juuso Kemppainen kentälle
    86min Juuso Lindroos vaihtoon – Severi Keskitalo kentälle
    Vaihdossa koko ottelun maalivahti Heikki Viitanen
    Ottelun maalit
    13min 1-0 Aaro Forss (Ahmed Mohammed)
    80min 1-1 Markus Joenmäki
    83min 2-1 Prince Mokuma (Valtteri Kaarna)
    Ottelun varoitukset
    30min Joni Lindroos, Härmä
    47min Otto Ojala, HJS
    49min Otto Ojala, HJS
    88min Giscard Mosamete, Härmä
    89min Prince Mokuma, Härmä
    90+4min Eero Viljanen, Härmä