• Rankkareilla ulos Regions Cupista

Härmän matka Regions Cupissa päättyi 5.kierrokselle, kun SJK/Akatemia vei ottelun nimiinsä rangaistuspotkukilpailun päätteeksi. Varsinainen peliaika päättyi 2-2 (1-2) -lukemiin, jonka jälkeen siirryttiin ilman jatko-ottelua rankkarikisaan. Niissä SJK/Akatemia oli parempi lukemin 8-7, joten Härmän urakka Regions Cupisssa loppui tämän vuoden osalta tähän.

Ottelun ensimmäinen puolituntinen mentiin vahvasti kotijoukkueen hallitessa palloa. SJK/Akatemia rakenteli hyökkäyksiään rauhassa pitkien syöttöketjujen kautta, mutta kunnon maalipaikoille ei mustapaitainen kotijoukkue järin montaa kertaa päässyt. Pallonmenetyksen jälkeen SJK/Akatemia tuli kovaa päälle ja Härmä ei saanut omaa syöttöpeliään käyntiin, ja usein kovan paineen alla Härmäläiset oli pakotettu pitkän roiskamiseen, jonka jälkeen pallo päätyi aina takaisin kotijoukkueelle.

Avausmaali syntyi 17'minuutilla sivuvaparin jälkitilanteesta. SJK/Akatemian erikoistilanteet tiedettiin Härmän leirissä vaarallisiksi ja lauantaina niiden antamisesta vastasi 18-vuotias Aatu Kujanpää. Härmä ei saanut purettua keskityspalloa kunnolla pois ja pallo ajautui boksin rajoille Joonas Kuivalaiselle. Laukaus massan takaa ei kova ollut, mutta sen verran yllättäen se tuli, että pallo painui Heikki Viitasen ohi ja SJK/Akatemia siirtyi johtoon.

Lisää oli tulla vain kahta minuuttia myöhemmin. Kotijoukkue sai vapaapotkun noin 22 metristä ja vetovastuun myös suoraan yritykseen otti Kujanpää. Teknisesti loistava laukaus, pallo muurin yli ja sen jälkeen se tippui kovaa vauhtia alaspäin kohti alanurkkaa. Viitanen kuitenkin esitti loistavan torjunnan alanurkasta ja takaiskun sijaan Härmä selvisi onnistuneesti puolustetulla kulmapotkulla.

Ensimmäisen kerran Härmä pääsi hyökkäämään kunnolla vasta 32'minuutilla ja se poiki heti tulosta. Pallo liikkui oikeaa laitaa pitkin nätisti yhdellä kosketuksella pelaajalta toiselle ja lopulta aina boksiin asti, josta Jonni Thusberg lähti hakemaan vetoa. SJK/Akatemian Dominic McGiveron kopautti Thusbergia kintuille niin, että laukaus ei koskaan ehtinyt lähteä. Ei iso rike, mutta kyllin riittävä rangaistuspotkuun, joka oli myös erotuomarin tuomio. Pallon taakse asettui toppari Aleksi Topinoja, joka laukoi pallon vasempaan alanurkkaan. SJK/Akatemian maalivahti Luis Da Silva oli laukauksessa hyvin mukana, mutta Topinojan laukaus oli riittävän tarkka ja lukemat muuttui 1-1:een.

Tasoituksen jälkeen pelin kuva muuttui täydellisesti. Härmä otti pelin täysin kontrolliin ja SJK/Akatemia oli hätää kärsimässä. Ennen toista osumaa ehti Pietari Palomäki kokeilla boksista volleyllä, mutta se laukaus painui niukasti ohi. 39'minuutilla Härmä iski toistamiseen, kun Palomäki vapautti Leevi Saikkosen läpiajoon ja pallo löytyi varmasti maalista. SJK/Akatemia protestoi maalia kovasti paitsiona, mutta syöttöhetkellä Saikkonen oli jopa muutamankin metrin paremmalla puolella, kun yksi SJK/Akatemian puolustaja oli valunut tilanteessa aivan liian alas.

Kotijoukkueen keskittyminen Härmän toisen maalin jälkeen karkasi entistä enemmän tuomarin kritisointiin ja Härmä jatkoi pelaamista. Lisäajalla Härmä sai vielä kaksi paikkaa lisäosumiin. Ensin toisella lisäaikaminuutilla Palomäki laukoi kovaa kauniin laukauksen suoraan pomppupallosta, mutta Luis Da Silva onnistui torjumaan pallon oikeasta yläkulmasta kulmapotkuksi. Seuraavalla minuutilla Härmä sahasi jälleen SJK/Akatemian puolustusta halki ja Thusberg pelasi pallon boksiin Santeri Steniukselle, joka laukoi pallon kohti maalia. Se kolahti ylärimaan ja lähti siitä voimalla alaspäin maata kohti. Pallo näytti käyneen selvästi maalissa, mutta tällä kertaa lisämaalia ei syntynyt. SJK/Akatemian otteluraportissa tilanne on nähty samalla tavalla; ”Ensimmäisen puoliajan viimeisellä hetkellä Härmän pelaajan laukaus osui ylärimaan, kimposi siitä alas ja takaisin kentälle. Pallo näytti käyvän maalissa, mutta tauolle mentiin 1-2-lukemissa.”

Toisen jakson ensimmäinen paikka aukesi Härmälle 52'minuutilla. Thusberg tuli aktiivisesti oikealta laidaltaan ylös ja lähetti pallon matalana boksiin kohti Palomäkeä. Härmän epäonneksi Palomäki kuitenkin suti pallosta ohi tyhjän maalin ammottaessa nenän edessä. 58'minuutilla oli SJK/Akatemian vuoro saada se kuuluisa tuhannen taalan paikka, mutta Heikki Viitanen otti mahtavan jalkatorjunnan Tommi Haanpään yritykseen, joka pääsi rauhassa laukomaan kuudesta metristä.

63'minuutilla nähtiin ottelun hienoin torjunta ja se tuli kotivahti Da Silvan toimesta. Thusberg kipitti jälleen laitaansa ylös ja tällä kertaa hyvä syöttö löysi takatolpan läheltä Saikkosen. 38-vuotias ”Luffe” Da Silva ehti kuitenkin syöksyä suoraan lähteneen laukauksen eteen ja esitti kertakaikkisen mahtavan torjunnan.

Tasoitus syntyi 82'minuutilla kulmapotkusta. Kujanpää lähetti laadukkaan pallon boksiin ja vaihdosta kentälle tullut Jesse Sundman pääsi puskemaan vauhdista ja voimalla pallon varmasti sisään. Sundman otti tilanteeseen vauhdin kaukaa ja maali oli komea. Ajoitukset osuivat täydellisesti nappiin ja puskun laatu oli täydellinen.

Loppu oli aika varovaista kummaltakin. Härmä sai kerran rakennettua keskialueen vaparin tiimoilta härdellin SJK/Akatemian boksiin minuutti ennen täyttä aikaa, mutta palloa ei saatu survottua sisään. Varsinainen peliaika päättyi 2-2 -lukemiin ja siitä mentiin suoraan rangaistuspotkukilpailuun.

Rankkarit oli täynnä draamaa. Avustavan erotuomarin linja maalivahtien suhteen oli äärimmäisen tiukka ja siitä saatiin ensimmäinen osoitus neljännellä kierroksella. Da Silva torjui Topinojan yrityksen, mutta avustavan lippu nousi pystyyn. Da Silvalle varoitus ja rankkari uusittiin varastamisen myötä ja uusintarankkarin Topinoja laukoi varmasti sisään. Seitsemännellä laukaisukierroksella oli Viitasen vuoro saada keltainen kortti torjunnasta ja Nicolas Kotamäki onnistui uusinnassa pistämään pallon sisään. Kumpikaan maalivahdin varastaminen ei järin suuri ollut, mutta linja oli tiukka. Ottelu ratkesi kahdeksannella kierroksella, kun Härmän yritys meni yli ja SJK/Akatemian sankariksi nousi maalivahti Luis Da Silva onnistuneen rankkarin myötä.

Ottelussa nähtiin kentällä kaksi laadukasta Kolmosen tason joukkuetta, jotka pelasivat hyvää jalkapalloa. Peli itsessään kärsi tosin liikaa tuomarilinjasta, joka oli turhan heikkoa läpi ottelun. Tuomiot kuitenkin menivät tasapuolisesti vihkoon, joten siinä suhteessa kumpikaan ei etua saanut, mutta etenkin kotijoukkueessa sekä yleisössä tuomaritoiminta herätti voimakkaita tunteita läpi ottelun. Jalkapallon pelaaminen on haastavaa, kun jokainen tilanne tuomitaan eri tavalla ja kukaan ei tunnu tietävän mitä kentällä saa tehdä ja mitä ei. SJK/Akatemian päävalmentaja Brian Page otti kantaa joukkueensa raportissa tuomaritoimintaan.
       -Tuntui, että peli oli hallussa, mutta tuomari teki joka puolella kenttää huonoja tuomioita. Tuomareilla on vaikea työ, ja kaikki ovat aina heitä vastaan, mutta tänään tuomarin päätökset olivat välillä jopa naurettavia. Jos tuomareita ei lasketa, niin tämä oli erinomainen ottelu, jossa oli kaksi hyvää joukkuetta. Paras tuomari on sellainen, jota ei edes huomaa. Tänään tuomari ilmeisesti ajatteli, että hän on pääosassa. Haluamme pelata isoja ja tärkeitä pelejä. Sanoin pelaajille, että ei tarvitse hermoilla, kun tiedämme kuinka hyviä olemme. Molemmilla joukkueilla oli hyvät rangaistuspotkut, mutta tuomari melkein pilasi senkin, Page toteaa.

Härmän päävalmentaja Matti Hiukka ei halunnut ottaa kantaa tuomareiden toimintaan, vaan analysoi mieluummin ottelun pelillistä antia.
       -Ottelu meni täysin suunnitelmamme mukaan. Pääsimme pelaamaan omilla vahvuuksillamme suunnanmuutospeliä. Tarvittavat maalit vain jäivät uupumaan. Toisella puoliajalla pääsimme pari kertaa metristä kokeilemaan, mutta emme onnistuneet tekemään maalia. Siinä olisi ollut sauma naulata ottelu, Hiukka harmittelee.

-Tavoitteemme oli tietysti mennä päätyyn asti, mutta voimme olla tyytyväisiä tähän suoritukseen. Rangaistuspotkukisa on aina vähän enemmän tuurista kiinni ja tämä oli meiltä hyvä taistelu. Yksi epäonnistuminen riitti sitten ratkaisemaan koko ottelun ja nyt se sattui meille. Nyt kaikki paukut täytyy laittaa sarjaan, Hiukka toteaa.

SJK/Akatemia – Härmä 2-2 (1-2), rp 8-7
    17'min 1-0 Joonas Kuivalainen
    33'min 1-1 Aleksi Topinoja, rp
    39'min 1-2 Leevi Saikkonen (Pietari Palomäki)
    82'min 2-2 Jesse Sundman (Aatu Kujanpää)

Härmän vaihtopenkki
    Jussi Sorri, Vesa Virtanen, Roope Vainio(mv), Prince Mokuma, Ahmed Mohammed, Juuso Kemppainen & Santeri Korpela
    Härmän vaihdot
    61'min Joni Lindroos vaihtoon – Jussi Sorri kentälle
    65'min Santeri Stenius vaihtoon – Ahmed Mohammed kentälle
    70'min Leevi Saikkonen vaihtoon – Prince Mokuma kentälle
    82'min Valtteri Kaarna vaihtoon – Santeri Korpela kentälle
    Ottelun varoitukset
    42'min Sami Viljanen, SJK/Akatemia
    69'min Tommi Haanpää, SJK/Akatemia
    72'min Tommi Ijäs, Härmä
    90'min Roope Takala, SJK/Akatemia
    90+4'min Luis Da Silva, SJK/Akatemia (rankkarikisassa)
    90+4'min Heikki Viitanen, Härmä (rankkarikisassa)