• Iiro Lintulan erilainen kausi

  Kaikki näytti Iiron osalta hyvältä. Kaudella 2016 edustuksen kokoonpanoon murtautunut Lintula oli tehnyt paljon töitä talvikaudella ja antanut hyviä näyttöjä uudelle päävalmentajalle. Talvikauden seitsemäs harjoitusottelu kuitenkin muutti Lintulan koko kauden suunnan.

   

  Syyskuussa vuonna 2000 syntynyt Lintula teki debyyttinsä miesten tasolla Raumalla 3.6.2016 Pallo-Iiroja vastaan, kun käsky kentälle kävi vartti ennen loppua. Seuraavan ottelun Iiro pelasi Pirkkalassa PJK:ta vastaan 9.6. ja siinä ottelussa kirjoitettiin seurahistoriaa, kun Lintula onnistui uransa toisessa miesten ottelussa maalinteossa ja näin Iirosta tuli Härmän seurahistorian ensimmäinen 2000-luvulla syntynyt maalintekijä. Ikää maalin syntyhetkellä oli 15 vuotta, 8 kuukautta ja 21 päivää.

   

  Vastuuta tuli vielä loppukauden aikana seitsemässä ottelussa lisää, joista kahdesti avauksessa. Talvikausi sujui lupaavasti, mutta 11.3. pelattu ottelu Kontua vastaan muutti kauden suunnitelmat täysin.
     -Siinä oli pallontavoittelutilanne, vastustaja liukui ja mä juoksin. Molemmat osu palloon, tekonurmi oli kitkanen ja vasen jalka jäi kiinni. Vastustajan jalka osu sääri säärtä vasten ja siitä napsahti sääriluu poikki ja pohjeluuhun tuli murtuma, Iiro kertoo.

  Iiro uransa toisessa ottelussa miesten tasolla
   

  Kun muu joukkue on aktiivisesti harjoitellut ja pelannut läpi vuoden, Lintulan elämä on pitänyt sisällään jalan kuntoutusta. Tunnollinen kuntoutus on tuottanut tulosta ja alle neljä kuukautta vakavan loukkaantumisen jälkeen Lintula on palannut jo lenkkipoluille.
     -Lenkkeilemässä oon päässyt käymään jo hyvin pitkän aikaa. Paria kilometriä juoksen, sen enempää ei vielä jaksa, Lintula toteaa.

   

  Mitä kuntoutus sitten on pitänyt sisällään?
     -Kuntosalilla on tullut käytyä joka päivä paitsi viikonloppuisin ja vesijumppaa paljon. Sitten mulla on Antti Aitasalon pitämää fysioterapiaa CrossFit Ilveksessä. Siellä pidetään viikon välein pientä sessiota, juoksuharjoitetta ja ihan kyykkyä ja tällaisia perus kokovartaloa samalla kuntouttavia ja voimaa jalkaan palauttavia liikkeitä.

  Valtteri Kaarna(6) ja Jussi Ojala onnittelee Iiroa uran ensimmäisestä maalista

   


  Ennuste maaliskuussa oli synkkä, sillä lääkäri arvioi, että noin puolen vuoden päästä onnistuisi hölkkäily ja paluu tositoimiin venähtäisi jopa vuodesta puoleentoista. Nyt tilanne näyttää kuitenkin jo valoisammalta.
     -Maanantaina on vielä CrossFitissa yks fysioterapiatapahtuma, sitten siellä tehdään testit, jossa vasemman jalan voiman pitäis olla 90% oikeasta. Jos näyttää, että se on hyvällä mallilla, niin sitten täytyy vielä käydä Turun Mehiläisessä. Siellä on urheilulääkäri, joka kattoo jalan ja testitulokset ja kertoo millon pääsee takas treenaamaan ja olemaan enemmän pallon kanssa. Nythän oon jo vähän pallon kanssa pomputellu ja kikkaillu, mutta ei sen enempää. Uskoisin, että aika pian jo pääsee vähän treenaamaan, mutta ei vielä tietenkään mitään isompaa kontaktia ja muuta, Iiro uskoo.

   

  Fyysisen puolen lisäksi vakavalla loukkaantumisella on aina vaikutuksensa myös henkiselle puolelle. Muutamia murtumia urallaan kärsinyt Lintula joutui nyt ensimmäistä kertaa vakavan loukkaantumisen eteen. Kuinka kova paikka se on henkisesti, kun mieli palaisi halusta pelata, mutta se ei ole mahdollista?

     -Tietenkin aluks oli raskasta, mutta sitten kun jalka parani siihen kuntoon, että pystyi ilman keppejä kävelemään, niin sitten on jo hyvällä mallilla ollut henkinen puolikin. Päässyt enemmän taas urheilun pariin ja kavereiden kanssa päässy frisbeetä heitteleen ja korista pelaileen. Se auttaa paljon, että pääsee urheilun pariin takaisin.

   

  Artikkelin kuvat: Ari Kedonperä

    Takaisin
  0 kommenttia:
  Kommentoi:

  

Hämeenlinnan Härmä ry  |  Hämeentie 4  |  13200 Hämeenlinna  |  toimisto@hmlharma.fi