• Kauden avausmaali riitti avausvoittoon

Härmä pelasi kautta 2017 kaikkiaan 260 pitkää minuuttia, ennen kuin ensimmäinen maali sarjassa näki päivänvalon. Vapauttavan osuman tälläsi sisään Antti Tapola ja sillä maalilla irtosi myös täysi pistepotti, kun Pallo-Sepot kaatui Pullerin tekonurmella 1-0 (0-0).

”Kolmas kerta toden sanoo”, kuuluu kaikille tuttu lausahdus ja tällä kertaa se piti paikkansa Härmän kohdalla. Sanonnan syntyperästä ei varmuutta ole, mutta Sakari Virkkusen toimittamassa Suomalaisessa fraasisanakirjassa tiedetään kertoa, että jo muinaisessa Egyptissä kolme oli pyhä luku. Raamatussa Pietari kielsi Jeesuksen kolme kertaa, saduissa saa toivoa kolme toivomusta ja huutokaupassa kolmas kopautus sinetöi kaupan ja niin edelleen. Härmän tapauksessa sanonnan syntyperä on tällä haavaa kuitenkin selvillä ja nimellisen kunnian tästä itselleen saa Antti Tapola.

Härmä lähti otteluun terävällä jalalla ja hyvällä asenteella. Voitontahto huokui kentällä ja tekeminen oli vapautunutta edellisiin otteluihin verrattuna. Ensimmäisen kunnon maalipaikan sai kuitenkin Pallo-Sepot kymmenen minuutin jälkeen, mutta Härmä-vahti Eero Viljanen torjui loistavasti boksin rajoilta laukomaan päässeen Tuomas Laesterän yrityksen.
       Minuuttia myöhemmin nähtiin toisessa päässä laadukasta maalivahtityöskentelyä. Seppo-maalia vartioi eilen Ykkösessä pelaavan Hakan Ville Kauppinen ja mies näytti miksi on viime vuosina saanut vastuuta myös Ykkösessä. Aktiivisesti keskikentällä pelannut Prince Mokuma otti yhden ottelun monista riistoistaan ja pelasi pallon Pietari Palomäelle, joka pääsi laukomaan avopaikasta. Laukaus suuntautui kohti alanurkkaa, mutta Kauppinen venytti kätensä tielle ja onnistui vielä torjumaan komeasti jatkopallonkin. Upea tuplatorjunta.

26'minuutilla nähtiin runsaslukuista yleisöä kohahduttanut tilanne. Leevi Saikkonen kirmasi pallon kanssa puolittaisen läpiajon päätteeksi boksiin ja lähti hakemaan laukausta. Seppo-puolustaja tuli takaapäin iholle, ensin kopautus jaloille ja sen jälkeen ajo suoraan selkään. Saikkonen nurin, pallo yli rajoista, mutta ottelu jatkui maalipotkulla.

Avausjaksolla pelitapahtumat olivat suhteellisen tasaisia, joskin Härmä oli pelaavampi osapuoli. Kunnollisten maalipaikkojen luominen ei kuitenkaan ollut helppoa ja yritykset olivat enemmän tai vähemmän puolittaisia. Seppojen maalilla Kauppinen torjui ne laukaukset mitkä kohti tuli ja loput hoiti puolustus. Myöskään vieraat eivät Laesterän paikan jälkeen onnistuneet hyviä maalipaikkoja luomaan.

Toisellakin jaksolla maalipaikat olivat vähissä kummankin joukkueen toimesta. Härmä oli edelleen kentällä aktiivisempi osapuoli pallon kanssa, mutta ehkä kentällä alkoi näkymään maalittomuuden niskaan tuomaa apinaa, ja hyökkäykset puuroutui pitkäksi aikaa epätoivoiseksi pitkän pallon heittelyksi. Välillä Härmä yritti luoda maalipaikkoja laidoilta keskittämällä, mutta ne pallot poimi kaikki varmuudella Kauppinen. Seppojen hyökkäysrepertuaari oli pääsääntöisesti myös pitkää, jotka klaarasi varmoin ottein topparipari Tommi Ijäs ja Jussi Sorri. Etenkin Sorri pelasi loistavan ottelun vanhaa seuraansa vastaan.

Toisellakin jaksolla nähtiin yksi kyseenalainen tilanne ja sitä oli jälleen järkkäämässä Saikkonen. 72'minuutilla Saikkonen juoksi jälleen puolittaiseen läpiajoon ja tällä kertaa mies revittiin surutta kaksin käsin nurin. Sitä on vaikea sanoa oliko Saikkonen alueella vai ei, mutta sillä on loppujen lopuksi turha jossitella, sillä pilli ei tälläkään kertaa koskaan soinut.

80'minuutilla vihdoista viimein nähtiin se vapauttava maali. Kärjessä aloittanut ja toisella jaksolla vasemmalle laidalle siirtynyt kapteeni Palomäki sai pallon keskikentällä haltuunsa ja lähetti nopeasti kauniin syötön volleylla ylöspäin. Vaihdosta kentälle kymmentä minuuttia aiemmin tullut Antti Tapola ajoitti juoksunsa täydellisesti ja kun Palomäen syöttö hipoi täydellisyyttä, pääsi Tapola juoksemaan voimalla kohti vastustajan maalia. Tapola otti pallon rinnallaan haltuun, kesytti pelivälineen kontrolliin, asetteli askelmerkkinsä kovasta vauhdista kohdilleen ja tälläsi pallon ilmasta sydämensä kyllyydestä oikeaan yläkulmaan. Maalintekijän maali ja Kauppinen jätettiin tyystin ilman mahdollisuuksia. Maalia ei tuulettanut tunteella pelkästään Tapola, vaan koko joukkue rynni nauttimaan maalista täysin rinnoin ja tuuletuksista näki, että nyt lähti apina niskasta. Samaa uumoili myös Härmän kauden avausmaalin iskenyt Tapola ottelun jälkeen.
       -Jäätävä haltuunotto ja siitä yläpeltiin, onko parempaa häh? Helvetin hyvältä tuntu. Helpottava maali ja apina lähti varmaan aika monelta tosta maalista. Hyvin lähti veto ja kerrankin onnistui, ei se yleensä noin hyvin lähde, sankari Tapola kertasi.

Johtomaalin jälkeen Härmä piti pelin hyvin kontrollissa, eikä Sepot onnistunut luomaan kunnollisia paikkoja tasoitukseen. Muutamia kertoja pallo pyöri lisäajalla Härmän boksissa, mutta lopulta nekin lähtivät varmasti väljemmille vesille ja lisäajan kolmannella minuutilla soi päätösvihellys, joka takasi Härmälle täydet pisteet. Härmän päävalmentaja Matti Hiukka oli helpottunut mies.
       -Tulipa elettyä joka solulla pelissä mukana, sen verran jännäksi meinasi kentällä mennä. Pelasimme ensimmäisellä jaksolla mielestäni oikein hyvää jalkapalloa, mutta siinä vaiheessa ei vielä palkintoa tullut. Tilanteita kyllä loimme, parhaimpana ehkä Pietari Palomäen läpiajo. Henkisesti iso asia, että lopulta se avausvoitto saatiin, Bägi toteaa.

Hiukka uskoo voiton tekevän hyvää myös joukkueen pelilliselle kehittymiselle.
        -Voitto antaa taas tilaa hengittää vapaammin ja kehittää meidän omaa pelaamistamme. Olin erittäin tyytyväinen siihen, kuinka uskalsimme puolustaa eteenpäin ja kontrolloimme tapahtumia, ehkä ihan loppua lukuunottamatta.

Härmästä on vaikea lähteä nostamaan ketään ylitse muiden, sillä koko joukkueen työmoraali oli kunnossa ja heikkoa lenkkiä ei löytynyt. Maalissa Eero Viljanen otti avausjaksolla yhden tärkeän torjunnan ja hoiti loput puolittaiset paikat varmasti. Alakerta kokonaisuudessaan pelasi vahvan pelin. Vasen laitapuolustaja Vilppu Leinonen raastoi loppuun asti, eikä oikeana laitapuolustajana pelannut Joona Tuunainen jäänyt pekkaa pahemmaksi. Varmaa puolustustyöskentelyä kummaltakin, kuten myös topparipari Ijäs&Sorrilta.
       Keskikentän keskustassa Prince Mokuma ja Valtteri Kaarna pelasivat hyvän ottelun ja etenkin Mokuma otti riistoja mielettömän määrän. Vasemmalla laidalla Leevi Saikkonen teki kovan työmäärän molempiin suuntiin ja oikealla Jonni Thusberg ei myöskään säästellyt hikipisaroita. Kymppipaikalla taiteili Juuso Lindroos, joka pääsee pitkän loukkaantumisensa jäljiltä koko ajan paremmin ja paremmin peliin mukaan. Ei mene enää kauaa, että ”Linkku” on kentällä tyystin pitelemätön.
       Kärjessä Pietari Palomäki jaksoi antaa prässiä, taistella palloista ja uurastaa läpi ottelun kapteenin esimerkillä. Maalia ei vieläkään Palomäelle tämän kauden osalta suotu, mutta moisilla peliesityksillä se on vain ajan kysymys.
       Antti Tapola (vaihdosta 69') ja Aaro Forss (vaihdosta 73') toivat peliin lisää virtaa ja aiheuttivat nopeilla jaloillaan väsyneelle Seppo-puolustukselle ongelmia. Tapola nousi lopulta ottelun sankariksi komealla maalillaan, mutta myös Forssin panos oli tärkeä aktiivisella liikkeellä. Laukauksia Forss ehti lähettää kohti Seppo-maalia kolme, mutta näistä kaksi painui ohi ja yksi blokattiin. Ottelun loppuhetkillä kentälle tuli vielä Ahmed Mohammed, joka painoi suodut minuutit täysillä ja asenteella.

Härmän avaus

Härmän vaihtopenkki
    Heikki Viitanen, Vesa Virtanen, Ahmed Mohammed, Antti Tapola, Santeri Stenius, Kaarle Keskitalo & Aaro Forss
    Härmän vaihdot
    69min Jonni Thusberg vaihtoon – Antti Tapola kentälle
    73min Juuso Lindroos vaihtoon – Aaro Forss kentälle
    87min Leevi Saikkonen vaihtoon – Ahmed Mohammed kentälle
    Ottelun maalit
    80min 1-0 Antti Tapola (Pietari Palomäki)