• Otteluraportti Harjun Potku–Härmä 0-2 (0-1)

Härmä eteni Regions Cupissa neljännelle kierrokselle, kun Harjun Potku kaatui eilen Jonni Thusbergin ja Aaro Forssin maaleilla ja matka kohti Eurooppaa jatkuu. Neljännellä kierroksella joukkueita on jäljellä 32.

Härmän avauskokoonpanossa oli torstaiseen sarjaotteluun peilaten paljon muutoksia. Myös formaatiota oli rukattu hieman ja eilen otteluun lähdettiin 4-4-1-1 taktiikalla, kun aiemmin Härmä on Matti Hiukan alaisuudessa pelannut puhtaalla 4-4-2 taktiikalla. Jonni Thusberg otti paikan piikistä ja hänen alapuolellaan pelasi Santeri Stenius. Keskikentän vasemmalla aloitti Ahmed Mohammed ja oikealla Joona Tuunainen. Keskikentän ytimessä taiteilivat Prince Mokuma ja Juuso Lindroos. Puolustuslinja oli laitettu myös uusiksi Tommi Ijästä lukuun ottamatta, joka urakoi täydet minuutit sekä torstaina että lauantaina. Vasempana puolustajana pelasi Kaarle Keskitalo, Ijäksen toppariparina Vesa Virtanen ja oikean laitapuolustajan paikan täytti Juuso Kemppainen. Maalissa pelasi kauden ensimmäisen virallisen ottelunsa Heikki Viitanen.

Ottelu lähti Härmän osalta liikkeelle surkeasti ja Harjun Potku oli hallitseva osapuoli. Ensimmäiset minuutit Potku tuli ryminällä päälle ja Härmä ei saanut palloa haltuun laisinkaan. Ensimmäisen kerran Härmä sai rauhoitettua peliä hetkeksi vasta kolmannella minuutilla.
       Ensimmäisen kunnon maalipaikan ottelussa sai Potku vartin jälkeen, mutta Heikki Viitanen esitti loistavan jalkatorjunnan. Härmän peli oli luvalla sanoen sekavaa ja heikkoa, joten valmentaja Matti Hiukka päätti reagoida asiaan. 22'minuutilla Hiukka herätteli joukkuetta tekemällä pelaajavaihdon, kun Ahmed Mohammed asteli pettyneenä vaihtoon ja Leevi Saikkonen otti hänen paikkansa vasemmalta laidalta.
       -Se oli herättelyä joukkueelle. Ei ollut kysymys siitä, että ”Ahma” olisi erityisen huonosti pelannut. Halusin herättää joukkuetta parempaan taisteluun. Ei oltu ihan pelin ytimessä kiinni ensimmäiseen varttiin ja tekeminen näytti tuskaiselta, ”Bägi” perustelee vaihtoa.

Herättelyvaihto tuntuikin toimivan minuutti minuutilta paremmin ja Härmä alkoi päästä peliin paremmin sisään. Vaihdosta ehti kuluakin vain kuusi minuuttia, kun Jonni Thusberg laukoi Härmän johtoon 28'minuutilla. Thusbergin ensimmäinen laukaus boksista kilpistyi maalivahtiin, mutta Jonni ehti ensimmäisenä jatkopalloon ja laukoi pelivälineen sisään.

Avausjaksolla Härmä hävisi ison osan kaksinkamppailuista ja Harjun Potku pelasi paikoin rumaakin jalkapalloa. Etenkin toppari Mikko Tarvainen tarjoili surutta omia nappejaan Härmäläisten kintuille. Ensin napit akillesjänteessään sai tuntea Santeri Stenius, josta Tarvainen selvisi jostain syystä ilman korttia. Seuraavan kerran uhriksi joutui Juuso Lindroos ja tällä kertaa nousi jo korttikin. Myös Härmä sai avausjaksolla yhden varoituksen, kun 43'minuutilla Vesa Virtanen ajeli potkulaista selkään 16:n rajalla. Vapaapotku lauottiin kuitenkin ohi, joten Härmä pääsi tauolle maalin johdossa.

Toisen jakson alku oli tunnustelevaa kummaltakin joukkueelta. Mitä pidemmälle toinen jakso eteni, sitä selvemmin Potku piti palloa, mutta ei saanut luotua vaaranpaikkoja aikaiseksi. Härmä kyttäili lähinnä vastahyökkäyksiä, joita varten Hiukka vaihtoi kentälle nopeutta 57'minuutilla. Pietari Palomäki ja Aaro Forss tulivat vaihdosta hyökkäyspäähän ja tilaa kaksikolle teki Santeri Stenius ja Joona Tuunainen. Vaihdon myötä Thusberg siirtyi kärjestä laitaan.

Härmä pääsi aikavälillä 60-70min puolentusinaa kertaa hyvin hyökkäyskolmannekselle, mutta jokainen hyökkäys päättyi onnettomaan ratkaisuun. Viimeisen vartin aikana erotuomari Santtu Keto piti aktiivisesti puhutteluita. Härmältä ensimmäisenä pitkään puhutteluun pääsi Jonni Thusberg ja tovia myöhemmin puhuttelun päätteksi keltaisia kortteja katselivat Härmän Juuso Kemppainen ja Potkun Konsta Nyyssönen. Myös päävalmentaja Matti Hiukka sai palautetta erotuomarilta, kun pallo tuli rajoista yli Härmän vaihtopenkin eteen, Hiukan haltuunotto ”hieman” epäonnistui ja pallo lensi lumikinoksien yli risupusikkoon.

Toinen jakso oli siis sekavahkoa peliä, jossa kintut kopisi kummankin joukkueen toimesta ja suut kävivät kiivaasti. Suut tosin kävivät hieman enemmän Härmäläisillä, mutta onneksi ajatus ei aivan täysin karannut pelistä. Kolme minuuttia ennen täyttä aikaa Aaro Forss pääsi puolikentästä läpiajoon. Tilaa ja aikaa oli paljon, sillä lähin vastustaja oli noin kymmenen metrin päässä koko matkan ajan. Forss yritti ensin puikoista, mutta siihen kotivahti sai jalkaansa väliin. Pallo sujahti kuitenkin veskarin taakse ja Forss ehti siihen ensin ja laukoi pallon lopulta tyhjiin. Harjun Potku oli siirtynyt kolmen puolustajan linjaan hetkeä aiemmin, joka kostautui lopulta hyvinkin nopeasti.

Päävalmentaja Matti Hiukka oli tyytyväinen jatkopaikkaan.
       -Ensimmäisenä asiana lämmittää jatkopaikka ja nollapeli, ja vihdoin saatiin maalejakin tehtyä kaksi kappaletta. Ne on positiiviset puolet siitä pelistä. Ajatuksena oli jatkopaikka, tyylillä niinkään väliä. Jos pelillisesti ajattelee, niin puolustussuuntaan oltiin vähän liian passiivisia ja valuttiin liian alas. Ylempänä pitäisi olla aggressiivisempia, ettei jouduta omalla puolustuskolmanneksella niin paljon puolustamaan. Se on yksi kehitysaskel, mikä pitää ottaa puolustuspelaamisen suuntaan, vaikka nolla säilyikin.

Suurimmat ongelmat Härmällä on hyökkäyspäässä.
       -Sanotaanko näin, että valmennuksellisesti hieno haaste saada pallollista pelaamista paremmaksi. Siinä meillä on paljon petrattavaa. Ihan perus syöttöpelaamisessa, tilojen hyödyntämisessä ja täyttämisessä ja tyhjän tilan havainnoinnissa. Meillä on pari päivää aikaa ennen torstain sarjapeliä vähän paneutua siihen puoleen miten me saataisi enemmän luotua tilanteita. Pelataan liikaa selkä kohti vastustajan maalia, pelaajien kropat pitää saada kääntymään oikeaan suuntaan. Jos peliasennot on jo vääriä kun lähdetään hyökkäämään, se on vaikea pelata futista eteenpäin.

Regions Cupin 4.kierroksen otteluparit arvotaan 19.5.

Härmän avauskokoonpano

Härmän vaihtopenkki
    Vilppu Leinonen, Pietari Palomäki, Leevi Saikkonen, Roope Vainio(mv), Antti Tapola, Joni Lindroos & Aaro Forss
    Härmän vaihdot
    22'min Ahmed Mohammed vaihtoon – Leevi Saikkonen kentälle
    57'min Joona Tuunainen vaihtoon – Aaro Forss kentälle
    57'min Santeri Stenius vaihtoon – Pietari Palomäki kentälle
    71'min Juuso Lindroos vaihtoon – Joni Lindroos kentälle
    90'min Jonni Thusberg vaihtoon – Antti Tapola kentälle
    Ottelun maalit
    28'min 0-1 Jonni Thusberg (Kaarle Keskitalo)
    87'min 0-2 Aaro Forss (Prince Mokuma)
    Ottelun varoitukset
    38'min Mika Jalkanen, Harjun Potku
    40'min Mikko Tarvainen, Harjun Potku
    43'min Vesa Virtanen, Härmä
    80'min Juuso Kemppainen, Härmä
    80'min Konsta Nyyssönen, Harjun Potku
    81'min Tommi Ijäs, Härmä